6/3/15

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχες, μετανάστριες. Διεθνής Ημέρα των δικαιωμάτων η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» η 8 Μάρτη κάθε έτους.
Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.
Καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της 2ης Διεθνούς, ενώ εορτάστηκε για πρώτη φορά το 1911.
Σήμερα η Ημέρα των Γυναικών έχει χάσει το πολιτικό της νόημα και τον αγωνιστικό της χαρακτήρα.
Το Ε.Κ.Πάτρας επισημαίνει ότι ενόψει της ενίσχυσης του Κοινωνικού Διαλόγου με στόχο την καταπολέμηση των απαγορευμένων  από το Νόμο διακρίσεων στην αγορά εργασίας, καλούνται οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι να αποδείξουν σε όλη την επικράτεια τη βούλησή τους για την ουσιαστική ισότητα και την εξάλειψη των διακρίσεων στους χώρους εργασίας, λόγω φύλου, εθνικότητας, ηλικίας, αναπηρίας, γενετήσιου προσανατολισμού κλπ.
Καλούμε να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την Πολιτεία όπου θα αποκαταστήσουν στην πράξη το έλλειμμα της ισότιμης κοινωνικής πολιτικής όσον αφορά:
-       την επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της καθολικότητας του συνόλου των όρων της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ
-       αποτελεσματική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία
-       ουσιαστική μέριμνα και διαρκής επαγρύπνηση και ενίσχυση των δομών της Πολιτείας για την παρακολούθηση και αυστηρή αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κατά των γυναικών και αποτελεσματικής πρόσβασής τους στη δικαιοσύνη
-       διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε παροχές υγείας και πρόνοιας, ως θεμελιωδών θεσμών κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας
-       έμπρακτη διευκόλυνση της πολιτικής παρουσίας γυναικών σε θέσεις ευθύνης
-       συστηματική και διαρκής εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια θα ελέγχονται, πριν από τη δημοσίευσή τους, για κακόβουλες και υβριστικές φράσεις, από εξουσιοδοτημένο διαχειριστή της ιστοσελίδας. Σας ενημερώνουμε ότι ενδέχεται να μην δημοσιευθεί σχόλιό σας το οποίο θα κριθεί οτι περιέχει κακόβουλο ή υβριστικό περιεχόμενο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.